Hoppa till huvudinnehåll

Till: Alla

8-MARS MANIFESTET

Åhörare, deltagare
från jordens alla länder

Fast vad är ett land? En nation? En gräns?
Påhitt. Av oss människor, som det mesta vi har om kring oss. Berättelser vi diktat för att skapa en känsla av kontroll i världen.

Det är förmågan att skapa berättelser som gjort att vi människor tagit herraväldet på jorden. De ger oss ett gemensamt mål och skapar tillit. Utan berättelser hade vi vare sig byggt pyramider eller spekulerat på börsen.

Politk. Reklam. Kapitalism. Religon. Konst.

Berättelserna vi orienterar oss efter tycks ofta så sanna att vi glömmer att det är vi själva som skapat och upprätthåller dem.

”Vi måste arbeta för att kunna konsumera och vi måste konsumera för att tillväxten ska öka för att vi sedan ska ha råd med allt som egentligen är viktigt.”

Så låter nu en av de starkaste.

Men åhörare, deltagare.
Den berättelsen börjar få oönskade konsekvenser.

Isarna smälter på Arktis, öar läggs under vatten och öknar breder ut sig. Vi lever som att vi hade 3,7 jordklot. Som att vi aldrig uppfunnit matematiken.

En vanlig familj i Sverige, bygger med sina konsumtionsvanor, sitt liv på att en människa från något av jordens fattigaste länder arbetar gratis. Slaveriet är alltså ännu inte avskaffat.

Klyftorna ökar.
1% av jordens befolkning äger nu mer än resten av världen tillsammans.

Åhörare, deltagare.
Den här berättelsen skapar en tävling mellan länder.
Den sorterar människor i vi och dom.
Den skapar och upprätthåller konflikter.

Krig pågår i Syrien och på många andra platser runt om i världen. Miljontals människor har tvingats lämna sina hem och än fler kommer göra det.

Det sägs att det behövs hårdare tag för att få slut på krigen. Och mer vapen för att vi ska känna oss säkra. Vi lägger 5 miljoner kr i timmen på vårt militära försvar men anser oss inte har råd ta hand om de människor som flyr hit undan krigets följder.

Åhörare, deltagare.
En människa kan mot en berättelses framtida löften förmås till de mest avskyvärda handlingar.

Men också till de vackraste.
Om berättelsen vore en annan.

Och de finns.
Och de som inte finns kan vi skapa tillsammans.

Berättelserna om alla människors lika värde.
Om att allt omkring oss bara är till låns.
Blommor vissnar men växer upp på nytt. Människor åldras och barn föds.

Åhörare, deltagare.

För hundra år sedan samlades Sveriges kvinnor i en manifestation för fred. 89 000 kvinnor under-tecknade ett manifest som lästes upp på 343 platser.

Nu gör vi det igen.
I en manifestation för jämlikhet, hållbarhet och nedrustning.
För det vi värderar högst måste ständigt vinnas på nytt.
På nya sätt.
Av nya generationer
För kommande generationer,

Och denna kamp är ofrånkomligt förbunden med allt levande omkring oss.

Åhörare. Deltagare.

”En annan värld är inte bara möjlig, hon är redan på väg. Under en lugn dag kan du om du lyssnar noga, höra henne andas.”

Varför är det viktigt?

Manifestationer över hela landet den 8:e mars 2016.
Välkommen att ansluta!

För nästan exakt hundra år sedan enades Sveriges kvinnor i en stor manifestation för fred. Närmare 89 000 kvinnor undertecknade gemensamt en resolution mot första världskriget och möten där denna lästes upp hölls på 343 platser i landet. Evenemanget har kommit att kallas kvinnornas fredssöndag.

Nu är det dags att göra det igen! Vi ser hur den globala ojämlikheten, klimatförändringarna, nationalismen, militariseringen och antalet väpnade konflikter ökar – och vi ser att antalet människor på flykt inte har varit större sedan andra världskriget. Vi vet att frågorna hänger ihop och tror att rörelserna måste mobilisera tillsammans och i solidaritet med varandra.

Inspirerade av kvinnorörelsen 1915 har representanter från freds, miljö och den antirasistiska feministiska rörelsen under ledning av regissören Stina Oscarson tagit fram ett dagsaktuellt manifest som kommer att läsas upp på 8:e mars firanden i hela landet. Manifestationen är partipolitiskt obunden och samlar alla organisationer och privatpersoner som ställer sig bakom 8 mars-manifestet.

Uppdateringar

2016-02-26 08:54:21 +0100

1,000 underskrifter nådda

2016-02-11 18:48:57 +0100

500 underskrifter nådda

2016-02-05 04:40:06 +0100

100 underskrifter nådda

2016-02-04 22:08:08 +0100

50 underskrifter nådda

2016-02-04 20:35:36 +0100

25 underskrifter nådda

2016-02-04 20:03:49 +0100

10 underskrifter nådda